Ωτοπλαστική με Earfold
Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση για την αποκατάσταση των αφεστώτων ώτων. Τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς «πεταχτά αυτιά» προεξέχουν από το κεφάλι περισσότερο από το φυσιολογικό και προκύπτουν από την έλλειψη ή τη δυσπλασία της χονδρικής ανθέλικας κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι μία από τις πλέον συνήθεις συγγενείς ανωμαλίες των πτερυγίων, που επηρεάζει καταλυτικά την εξωτερική εμφάνιση και ειδικά στις μικρές ηλικίες μπορεί να γίνει αφορμή για την έλλειψη αυτοπεποίθησης και την κοινωνική απομόνωση. Είναι ενδεικτικό ότι περί το 5-7% των παιδιών που γεννιούνται παγκοσμίως έχει αφεστώτα ώτα.
Πέρα από την παραδοσιακή ωτοπλαστική, υπάρχει μια πρωτοποριακή, εναλλακτική μέθοδος για την αποκατάσταση των αφεστώτων ώτων, η ωτοπλαστική με Earfold, που χρησιμοποιεί ένα ελάχιστα επεμβατικό εμφύτευμα, ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται στα stend στην επεμβατική καρδιολογία. Το Earfold κατασκευάζεται από ένα ιδιαίτερα ελαστικό υλικό, το nitinol, που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιατρική. Περιβάλλεται μάλιστα από χρυσό 24 καρατίων, ώστε να μειώνεται η ορατότητά του κάτω από το δέρμα του πτερυγίου του αυτιού. Το Earfold είναι κατάλληλο τόσο για παιδιά από 7 ετών και άνω όσο και για ενήλικες.
Η ωτοπλαστική με Earfold έχει μόνιμο αποτέλεσμα, ενώ η ανάρρωση μετά την επέμβαση δεν ξεπερνά τη μία εβδομάδα.
Αποκατάσταση σχιστιών
Οι σχιστίες είναι από τις πιο συχνές συγγενείς ανωμαλίες. Περιγράφονται ως το κενό στην περιοχή του άνω χείλους, στην υπερώα και στη γνάθο, που προκύπτει από τη μη σύνδεση των εμπλεκόμενων δομών του προσώπου κατά την εμβρυϊκή περίοδο.
Ουσιαστικά οι μαλακοί και σκληροί ιστοί του στόματος δεν καταφέρνουν να αναπτυχθούν επαρκώς, όπως θα έπρεπε μεταξύ της 4ης και 12ης εμβρυϊκής εβδομάδας. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι 1 στις 1.000 γεννήσεις και αφορούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Οι συνηθέστερες σχιστίες είναι η χειλεοσχιστία και η υπερωιοσχιστία.
Η αποκατάσταση σχιστιών είναι χειρουργική και απαιτεί μια σειρά επεμβάσεων για να ολοκληρωθεί, που απέχουν χρονικά μεταξύ τους και φτάνουν μέχρι την έναρξη της εφηβείας. Έτσι η πρώτη επέμβαση γίνεται με σκοπό τη σύγκλιση του χείλους, συνήθως όταν το παιδί είναι 3 μηνών.
Η δεύτερη για τη μαλακή υπερώα όταν είναι ενός έτους, ενώ, εφόσον απαιτηθεί, η επέμβαση για την σκληρή υπερώα γίνεται στο 3ο έτος της ζωής του παιδιού. Κάποια χρόνια αργότερα, στην ηλικία των 8 με 10 ετών, ακολουθεί η οστεοπλαστική του ελλείμματος του φατνιακού οστού, η οποία συνδυάζεται και με ορθοδοντική θεραπεία, ώστε να επιτευχθεί φυσιολογική οστική ανάπτυξη στην άνω γνάθο.
Το οστικό μόσχευμα προέρχεται συνήθως από το λαγόνιο οστό. Δεν αποκλείεται επίσης να απαιτηθούν και επεμβάσεις που σχετίζονται με την ακοή.
Εκτομή βραχέος χαλινού γλώσσας και χείλους με laser
Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας συνδετικός ιστός κάτω από την γλώσσα, που, όταν είναι βραχύς, περιορίζει την ελευθερία και το εύρος της κίνησής της. Ανάλογα, όταν ο χαλινός του άνω χείλους είναι βραχύς δεν επιτρέπει στο άνω χείλος να διπλωθεί και δυσχεραίνει την ανάπτυξη των δοντιών.
Περί το 4% με 10% των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό της γλώσσας, ποσοστά που καταδεικνύουν ότι η πάθηση δεν είναι ασυνήθιστη. Τα στατιστικά δείχνουν επίσης πως εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια και μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή, δημιουργώντας προβλήματα στη σίτιση, την άρθρωση και τη φωνητική λειτουργία.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η εκτομή του χαλινού γινόταν χειρουργικά και ήταν μια επέμβαση που τρόμαζε τους γονείς. Πλέον, ένα σύγχρονο εργαλείο, το laser, έρχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία, αφού απαιτεί ελάχιστο χρόνο και μόνο τοπική αναισθησία. Χωρίς ράμματα, χωρίς αιμορραγία και χωρίς επιπλοκές η χαλινεκτομή με laser έχει αλλάξει τα δεδομένα για την αντιμετώπιση του βραχέος χαλινού.
Στην περίπτωση του βραχέος χαλινού του άνω χείλους, μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει και ορθοδοντική παρέμβαση, ώστε να κλείσει εγκαίρως το μεσοδόντιο διάστημα ανάμεσα στα δύο μπροστινά δόντια.