Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη είναι μία συνηθισμένη κήλη σε νεογνά και βρέφη και κατά κανόνα θεραπεύεται μόνη της μέσα στα πρώτα χρόνια ζωής. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ομφαλοκήλης απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Mωρό που πάσχει από Ομφαλοκήλη

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μία προεξοχή στην περιοχή γύρω από τον ομφαλό που δημιουργείται όταν τμήμα του εντέρου περνάει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή τρύπα στη συγκεκριμένη περιοχή. Παρουσιάζεται σαν μια μικρή διόγκωση στον ομφαλό, που μπορεί να μεγαλώνει όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά.

Πολλά βρέφη παρουσιάζουν ομφαλοκήλη κατά τη γέννησή τους ή μέχρι τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου δύο στα δέκα βρέφη εμφανίζουν ομφαλοκήλη.

Συνήθως η ομφαλοκήλη είναι ανώδυνη και ακίνδυνη και η τρύπα στην περιοχή του ομφαλού κλείνει μόνη της χωρίς θεραπεία μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Το μέγεθος της κήλης μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο σπάνια είναι μεγαλύτερη από 2,5 εκατοστά. Κατά κανόνα οι μεγαλύτερες κήλες κλείνουν πιο δύσκολα.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ομφαλοκήλες με μεγάλο χάσμα είναι απίθανο να θεραπευτούν από μόνες και μετά την ηλικία των τεσσάρων ετών χρήζουν χειρουργικής επέμβασης.

Το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του εντέρου στην ομφαλοκήλη, αυτό που ονομάζεται περίσφιξη είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ωστόσο εάν συμβεί, πρέπει να γίνει άμεσα χειρουργική αποκατάσταση.

Πού οφείλεται η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη αποτελεί συγγενή βλάβη του κοιλιακού τοιχώματος και οφείλεται σε ατελή σύγκλειση του ομφαλικού δακτυλίου. Ο δακτύλιος συνήθως κλείνει πριν τη γέννηση. Εάν δεν κλείσει το άνοιγμα, περιεχόμενο της κοιλιάς μπορεί να προβάλλει προκαλώντας μία κήλη.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο το άνοιγμα παραμένει κατά τη γέννηση.

Στα βρέφη, μερικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ομφαλοκήλης είναι η πρόωρη γέννηση και το χαμηλό βάρος του βρέφους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;

Μία ομφαλοκήλη μπορεί να είναι εμφανιστεί μετά την πτώση του κομματιού του ομφάλιου λώρου μέσα στις πρώτες εβδομάδες ζωής του βρέφους. Ωστόσο, κάποια παιδιά εμφανίζουν ομφαλοκήλη σε μεγαλύτερη ηλικία.

Όταν ένα παιδί έχει ομφαλοκήλη οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν μία μαλακή διόγκωση κοντά στον ομφαλό. Η διόγκωση είναι περισσότερο ορατή όταν το παιδί κάθεται ή στέκεται όρθιο ή όταν οι μύες του στομάχου πιέζονται στη διάρκεια φυσιολογικών δραστηριοτήτων, όπως το κλάμα, ο βήχας και η κίνηση του εντέρου.

Το γεγονός ότι η ομφαλοκήλη μεγαλώνει πολύ όταν το παιδί κλαίει δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς.

Επίσης, τα περισσότερα παιδιά με ομφαλοκήλη δεν νιώθουν πόνο.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις βρεφών με ομφαλοκήλη, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι εμφανής πόνος, εμετός και σκληρή διόγκωση.

Οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδοχειρουργό εάν το παιδί τους παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο παιδοχειρουργός θα διαπιστώσει την ύπαρξη ομφαλοκήλης στο παιδί σας με κλινική εξέταση. Συνήθως μπορεί να καταλάβει την ομφαλοκήλη από την εικόνα που παρουσιάζει ο ομφαλός.

Ο παιδοχειρουργός θα ελέγξει το μέγεθος και το σχήμα της ομφαλοκήλης και κατά πόσο αυτή μπορεί να αναταχθεί. Πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο την ομφαλοκήλη μπορεί να νιώσει το έντερο να υποχωρεί στην περιτοναϊκή κοιλότητα όπως επίσης και το χάσμα του ομφαλικού δακτυλίου.

Ο γιατρός θα πρέπει να παρακολουθεί σε τακτικά διαστήματα το παιδί σας, προκειμένου να ελέγχει εάν το χάσμα αρχίζει να κλείνει.

Προσοχή: Μη χρησιμοποιείτε επιδέσμους, κουμπιά ή νομίσματα πάνω στον ομφαλό, προκειμένου να θεραπεύσετε την ομφαλοκήλη γιατί δεν προσφέρουν τίποτα και μπορεί αντίθετα να προκαλέσουν οίδημα στην περιοχή.

Πώς θεραπεύεται η ομφαλοκήλη;

Ο παιδοχειρουργός Κωνσταντίνος Φαρμάκης θα αξιολογήσει όλα τα ευρήματα και θα σας εξηγήσει πότε πρέπει να γίνει η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης.

Η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης γίνεται χειρουργικά σε περίπτωση που το άνοιγμα του ομφαλικού δακτυλίου δεν κλείσει από μόνο του το αργότερο μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Επίσης, χειρουργική επέμβαση απαιτείται όταν η ομφαλοκήλη είναι μεγάλη και δεν δείχνει σημάδια ύφεσης μέχρι την ηλικία των 2 ετών, καθώς και όταν προκαλεί πόνο ή περιορισμένη ροή αίματος.

Σε περίπτωση που η ομφαλοκήλη παρουσιάζει συμπτώματα περίσφιξης η επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για την υγεία του παιδιού.