Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Κήλη λευκής γραμμής(επιγαστρική κήλη)

Η κήλη λευκής γραμμής είναι κοινή πάθηση στα παιδιά και συχνά εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία. Η συγκεκριμένη κήλη δεν αποκαθίσταται μόνη της και για αυτό μόλις γίνεται η διάγνωση πρέπει να προγραμματίζεται η χειρουργική αποκατάστασή της.

Βρέφος εξετάζεται για Κήλη λευκής γραμμής

Τι είναι η κήλη της λευκής γραμμής;

Η κήλη της λευκής γραμμής ή επιγαστρική κήλη είναι η διόγκωση που προκαλείται όταν περιεχόμενο της κοιλιάς προβάλλει στη νοητή γραμμή που συνδέει τον ομφαλό και το κάτω άκρο του στέρνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη κήλη είναι συγγενής αλλά μπορεί να μην είναι ορατή τις πρώτες ημέρες ζωής και να παρουσιαστεί σε μεγαλύτερη ηλικία. Είναι περισσότερο συχνή στα αγόρια.

Στην κήλη της λευκής γραμμής η διόγκωση είναι μικρή σαν ρεβίθι και τις περισσότερες φορές ανώδυνη. Είναι περισσότερο εμφανής όταν το παιδί είναι όρθιο, ή κλαίει ή βήχει.

Η κήλη της λευκής γραμμής δεν αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.

Πού οφείλεται η κήλη της λευκής γραμμής;

Η κήλη λευκής γραμμής προκαλείται όταν το περιεχόμενο της κοιλιάς περνά από ένα άνοιγμα ή κάποιο αδύνατο σημείο του μυικού τοιχώματος και προβάλλει στο επιγάστριο. Στα παιδιά οφείλεται στην ατελή σύγκλειση της φυσιολογικής οπής του κοιλιακού τοιχώματος κατά την εμβρυική ανάπτυξη.

Όταν συμβαίνει αυτό, μία μικρή ποσότητα λίπους μπορεί να διαπεράσει το άνοιγμα προκαλώντας τη διόγκωση.

Γενικά οι μικρές κήλες περιέχουν λίπος και συχνά προκαλούν συμπτώματα περίσφιξης με έντονο πόνο. Η περίσφιξη έχει ως συνέπεια τη νέκρωση του λίπους και άσηπτη φλεγμονή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης της λευκής γραμμής;

Τις περισσότερες φορές η κήλη λευκής γραμμής δεν έχει συμπτώματα και συχνά διαγιγνώσκεται εντελώς τυχαία. Ωστόσο, όταν παρουσιάζονται συμπτώματα, μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος της κήλης.

Τυπικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση μίας μικρή διόγκωσης πάνω από τον ομφαλό. Κάποιες φορές η κήλη της λευκής γραμμής προκαλεί έναν απότομο πόνο ή δυσφορία ενώ άλλες φορές δεν παρουσιάζει καθόλου ενοχλήσεις. Ακόμη, σύμπτωμα είναι το επίμονο κλάμα στα βρέφη.

Η διόγκωση είναι μεγαλύτερη όταν το παιδί είναι όρθιο ή κλαίει ή βήχει και εξαφανίζεται όταν το παιδί ξαπλώνει ή ηρεμεί.

Εάν οι γονείς αντιληφθούν τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε παιδοχειρουργό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση στην κήλη λευκής γραμμής γίνεται από τον παιδοχειρουργό Κωνσταντίνο Φαρμάκη με την κλινική εξέταση. Κατά την πίεση της κήλης όταν το παιδί βρίσκεται σε ύπτια θέση η διόγκωση συνήθως υποχωρεί εύκολα.

Στη συνέχεια ο παιδοχειρουργός προχωρά σε υπερηχογραφικό έλεγχο του κοιλιακού τοιχώματος. Το υπερηχογράφημα παρέχει μία ακριβή εικόνα του μεγέθους και του περιεχομένου της κήλης. Επίσης, επιτρέπει τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων στην περιοχή της μέσης γραμμής. Ένα άλλο πλεονέκτημα του υπερηχογραφήματος είναι ότι βοηθάει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών.

Εφόσον γίνει η διάγνωση της κήλης στη συνέχεια προγραμματίζεται η χειρουργική αποκατάσταση, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο σοβαρής επιπλοκής και ο κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς.

Πώς θεραπεύεται η κήλη λευκής γραμμής;

Η κήλη λευκής γραμμής πρέπει να αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, καθώς με την πάροδο του χρόνου το άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα μεγαλώνει και μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές ή άλλα έντονα συμπτώματα. Η κυριότερη όλων των επιπλοκών είναι η περίσφιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέκρωση του σπλάγχνου εντός της κήλης με άμεσο κίνδυνο για την υγεία του παιδιού.

Το ιδανικό είναι η επέμβαση να πραγματοποιείται στην προσχολική ηλικία.

Κατά την επέμβαση γίνεται ανάταξη της κήλης, δηλαδή το περιεχόμενο της κοιλιάς επιστρέφει στη σωστή ανατομική θέση. Παράλληλα, ενισχύεται το ασθενές σημείο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η κήλη δεν θα εμφανιστεί ξανά.

Κάποιες φορές ανάλογα με το μέγεθος, τη θέση και άλλα χαρακτηριστικά της κήλης της λευκής γραμμής η αποκατάσταση μπορεί να γίνει από τον παιδοχειρουργό Κωνσταντίνο Φαρμάκη λαπαροσκοπικά εξασφαλίζοντας μικρότερες τομές και ταχύτερη ανάρρωση.