Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Βραχύς χαλινός της γλώσσας

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας είναι ένα εκ γενετής πρόβλημα που δημιουργεί δυσκολίες στην κινητικότητα της γλώσσας. Επηρεάζει τον θηλασμό και τη σίτιση του βρέφους και αργότερα τη σωστή ανάπτυξη του λόγου. Ο βραχύς χαλινός της γλώσσας δεν αποκαθίσταται από μόνος του και συστήνεται η διατομή του σε βρεφική ηλικία.

Μωράκι όπου φαίνεται ο βραχύς χαλινός της γλώσσας

Τι είναι ο βραχύς χαλινός γλώσσας;

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας είναι μία δυσπλασία που εμφανίζεται στα νεογέννητα και εμποδίζει την κινητικότητα της γλώσσας. Φυσιολογικά η γλώσσα συνδέεται με τη βάση του στόματος με έναν λεπτό υμένα, τον χαλινό. Ο χαλινός είναι ορατός κάτω από τη γλώσσα χωρίς να επηρεάζει τις κινήσεις της. Σε κάποια παιδιά, όμως, ο χαλινός είναι τόσο κοντός, που παγιδεύει τη γλώσσα στη βάση του στόματος με συνέπεια να μην μπορεί αυτή να έχει τη σωστή ελευθερία κινήσεων.

Στις σοβαρές περιπτώσεις η γλώσσα μπορεί να είναι καθηλωμένη στο έδαφος του στόματος (αγκυλογλωσσία).

Περίπου ένα στα δέκα παιδιά μπορεί να εμφανίσει βραχύ χαλινό γλώσσας, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι η δυσπλασία είναι πιο συχνή στα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια.

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας δεν αποκαθίσταται από μόνος του και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας του παιδιού.

Τις περισσότερες φορές ο βραχύς χαλινός γλώσσας οδηγεί σε δυσκολία θηλασμού και σίτισης του βρέφους, καθώς επηρεάζει τη φυσιολογία των κινήσεων που έχουν σχέση με τον θηλασμό και την κατάποση.

Επίσης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σωστή ανάπτυξη του λόγου ιδιαίτερα όταν ο λόγος του παιδιού είναι γρήγορος ή όταν πρόκειται για ήχους που χρειάζονται ιδιαίτερες κινήσεις της γλώσσας. Οι ήχοι αυτοί αφορούν τα υγρά σύμφωνα «Ρ» και «Λ».

Σε μεγαλύτερα παιδιά, ο βραχύς χαλινός ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικές ανωμαλίες.

Επιπλέον, ένα παιδί με βραχύ χαλινό γλώσσας μπορεί να αδυνατεί να εκτελέσει απλές κινήσεις, όπως να φάει ένα παγωτό χωνάκι ή κάποιες δραστηριότητες, όπως να παίξει ένα πνευστό όργαν

Πού οφείλεται ο βραχύς χαλινός γλώσσας;

Φυσιολογικά, ο χαλινός της γλώσσας διαχωρίζεται πριν από τη γέννηση, επιτρέποντας την ελεύθερη κίνηση της γλώσσας. Σε μερικά βρέφη δεν συμβαίνει αυτή η διαδικασία για άγνωστους λόγους. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, ο βραχύς χαλινός γλώσσας συνδέεται με γενετικούς παράγοντες.

Ποια είναι τα συμπτώματα του βραχέους χαλινού γλώσσας;

Ο βραχύς χαλινός της γλώσσας δημιουργεί δυσκολία στον θηλασμό με συνέπεια την ανεπαρκή πρόσληψη βάρους. Ένα βρέφος με βραχύ χαλινό γλώσσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό και πόνο στη θηλή του μαστού της μητέρας στην προσπάθειά του να θηλάσει, επειδή η συμπίεση της θηλής γίνεται με τα ούλα και όχι με τη γλώσσα. Η μητέρα μπορεί να παρατηρήσει, επίσης, ότι το βρέφος δεν προσλαμβάνει βάρος, όπως θα έπρεπε.

Παράλληλα, οι θηλάζουσες μητέρες μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή των μαστών και μειωμένη παραγωγή γάλακτος.

Σε περίπτωση που το βρέφος σιτίζεται με μπιμπερό μπορεί να μην γίνει εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα, καθώς οι δυσκολίες στη σίτιση ενδεχομένως να αποδίδονται σε άλλους λόγους.

Επίσης, οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι η γλώσσα του βρέφους δεν μπορεί να μετακινηθεί από τη μία πλευρά στην άλλη, δεν μπορεί να φτάσει τα ούλα της άνω γνάθου ή τον ουρανίσκο, δεν μπορεί να προβάλλει έξω από τα ούλα της κάτω γνάθου και πολλές φορές παίρνει σχήμα «καρδιάς» ή «γλώσσας φιδιού».

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο βραχύς χαλινός γλώσσας διαγιγνώσκεται συνήθως στο μαιευτήριο μετά τη γέννηση. Μερικές φορές, όμως, μπορεί να διαφύγει της προσοχής και να γίνει αντιληπτός αργότερα από τους ίδιους τους γονείς ή στη διάρκεια μίας παιδιατρικής εξέτασης.

Η διάγνωση είναι πάντα κλινική και δεν υπάρχει αναγκαιότητα για καμία περαιτέρω εξέταση.

Πώς θεραπεύεται ο βραχύς χαλινός της γλώσσας;

Ο βραχύς χαλινός της γλώσσας θεραπεύεται με διατομή του χαλινού με ψαλίδι ή με laser ανάλογα με την περίπτωση. Η επέμβαση για τη θεραπεία του χαλινού συστήνεται να γίνεται σε βρεφική ηλικία.

Η διατομή του χαλινού είναι μία απλή και μικρή επέμβαση, που γίνεται από τον παιδοχειρουργό Κωνσταντίνο Φαρμάκη. Διαρκεί λίγα λεπτά και είναι ανώδυνη.