Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Μικροχειρουργική

Η μικροχειρουργική περιλαμβάνει μια σειρά χειρουργικών τεχνικών που εφαρμόζονται σε επεμβάσεις επί μικρού μεγέθους ιστών και δομών και βασίζονται στην μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, ώστε αυτοί να γίνουν ορατοί και να είναι δυνατές οι λεπτές κινήσεις από τον χειρουργό.

Μικροχειρουργική, Δρ Φαρμάκης Παιδοχειρουργός Θεσσαλονίκη

Μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά πεδία, εστιάζει όμως στη χειρουργική μικρών αγγείων και νεύρων και αφορά σε επεμβάσεις της επανορθωτικής χειρουργικής και δη στα άνω και κάτω άκρα. Βρίσκει μάλιστα όλο και συχνότερα εφαρμογή στην παιδοχειρουργική. Στη μικροχειρουργική χρησιμοποιούνται ένα ειδικό, χειρουργικό μικροσκόπιο -η χρήση του οποίου δίνει τη δυνατότητα μεγέθυνσης του πεδίου έως και 40 φορές- μικροεργαλεία και μικροράμματα.

Στα παιδιά είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις των συγγενών ανωμαλιών τόσο του χεριού όσο και του ποδιού, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι συνδακτυλία, πολυδακτυλία, υποπλασία ή απουσία αντίχειρα και ραιβοϊπποποδία.

Αυτές οι συγγενείς ανωμαλίες αντιμετωπίζονται συνήθως στη βρεφική-νηπιακή ηλικία, οπότε είναι ακόμα πιο επιτακτική η χρήση του ειδικού μικροσκοπίου για την αναγνώριση και αποκατάσταση των ιδιαίτερα ευαίσθητων δομών του χεριού και του ποδιού.

Η μικροχειρουργική φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση των συγγενών ανωμαλιών των άκρων και δίνει λύσεις σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπου η συμβατική χειρουργική δεν μπορεί, όπως είναι για παράδειγμα η απουσία φαλάγγων δακτύλων, η απουσία ολόκληρων δακτύλων και η απλασία κάποιου μέλους.

Μικροχειρουργική και επεμβάσεις

Μεταξύ των επεμβάσεων που αξιοποιούν τη μικροχειρουργική για την αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών στα παιδιά περιλαμβάνονται ο διαχωρισμός δακτύλων χεριού και ποδιού σε περίπτωση συvδακτυλίας, η αποκατάσταση υποπλαστικού αντίχειρα και η μεταφορά δείκτη (αντιχειροποίηση), αλλά και η αφαίρεση υπεράριθμων δακτύλων και η αποκατάσταση λειτουργικότητας σε διπλασιασμούς δακτύλων στα βρέφη.

Επίσης. η μικροχειρουργική αξιοποιείται σε απλούς και σοβαρότερους τραυματισμούς άνω και κάτω άκρων, που στην περίπτωση των παιδιών είναι ιδιαίτερα συχνοί, αλλά και σε βλάβες νεύρων και τενόντων. Σε τραύματα όπως οι διατομές τενόντων, νεύρων και αγγείων, αλλά και οι ακρωτηριασμοί εφαρμόζεται η μικροχειρουργική ώστε να διασωθεί το πάσχον μέλος και να διατηρηθεί η λειτουργικότητά του.

Από την επανασυγκόλληση ακρωτηριασμένων δακτύλων, την αποκατάσταση οστικών ελλειμμάτων μετά από τραυματισμό, την κάλυψη ελλειμμάτων δέρματος και μυών με κρημνούς, την αποκατάσταση τραυμάτων των νεύρων και του βραχιόνιου πλέγματος στα βρέφη μέχρι τις δευτερογενείς επεμβάσεις για τη επίτευξη λειτουργικότητας μετά από έναν ακρωτηριασμό, τη μεταφορά δακτύλων του ποδιού σε περιπτώσεις απώλειας του αντίχειρα ή δακτύλων χεριού, τη μεταφορά αρθρώσεων δακτύλων του ποδιού για την αποκατάσταση τραυματισμών, αλλά και τις τενοντομεταφορές, όλες αυτές οι επεμβάσεις έχουν ως βάση την μικροχειρουργική.

Για την εφαρμογή των τεχνικών της μικροχειρουργικής απαιτείται εξειδίκευση και εμπειρία, οπότε η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού είναι καταλυτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων αυτού του τύπου.