Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Ενδοσκοπική Χειρουργική

Η ενδοσκοπική χειρουργική αφορά μια κατηγορία χειρουργικών μεθόδων λιγότερο επεμβατικών, αλλά το ίδιο αποτελεσματικών με τα κλασικά, ανοιχτά χειρουργεία και βρίσκει εφαρμογή σε μια σειρά παθήσεων των παιδιών, που στο παρελθόν απαιτούσαν πιο επεμβατικές προσεγγίσεις.  

Ενδοσκοπική Χειρουργική από τον Παιδοχειρουργό Δρ Φαρμάκη

Ανώδυνα, αναίμακτα, με μικρές τομές ή και καθόλου τομές, ελάχιστο τραύμα και χωρίς τη νοσηρότητα των κλασικών, ανοικτών χειρουργείων, η ενδοσκοπική χειρουργική έχει διευκολύνει την αντιμετώπιση συχνών προβλημάτων που αφορούν τις παιδικές ηλικίες σε διάφορα πεδία, από το ουρολογικό και το γαστρεντερολογικό μέχρι το ωτορινολαρυγγολογικό. Χάρη στην ελάχιστα επεμβατική της φύση η συγκεκριμένη μέθοδος θεωρείται ιδανική επιλογή στις μικρότερες ηλικίες, από τα νεογνά μέχρι τα παιδιά.

Τα πλεονεκτήματα

Ο ατραυματικός της χαρακτήρας, η ελαχιστοποίηση του πόνου, η απουσία μεγάλων τομών, η μειωμένη μετεγχειρητική νοσηρότητα, η μικρότερης διάρκειας νοσηλεία, η ταχύτερη ανάρρωση, η ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου επιπλοκών και η γρηγορότερη επάνοδος του παιδιού στην καθημερινότητά του είναι μεταξύ των βασικότερων πλεονεκτημάτων αυτού του τύπου της χειρουργικής, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον τομέα της παιδοχειρουργικής.

Μάλιστα, η ενδοσκοπική χειρουργική βοηθά τα παιδιά, αλλά και τους γονείς να εξοικειωθούν με την επέμβαση, που δεν είναι πια μια δύσκολη, πολύωρη και με μακρά μετεγχειρητική πορεία -άρα και ταλαιπωρία του μικρού ασθενούς- διαδικασία.

Στην ενδοσκοπική χειρουργική η νέα τεχνολογία επιτρέπει την άμεση οπτικοποίηση του χειρουργικού πεδίου με την αξιοποίηση καινοτόμων χειρουργικών προσεγγίσεων και τεχνικών. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση άκαμπτων ή εύκαμπτων ενδοσκοπίων και κάμερας υψηλής ανάλυσης και πραγματοποιούνται συνήθως υπό γενική αναισθησία.

Ενδοσκοπική χειρουργική και εφαρμογές

Η ενδοσκοπική χειρουργική βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην παιδοουρολογία. Χωρίς τομές μέσω της ουρήθρας οι τεχνικές αυτές έχουν αντικαταστήσει ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδικές παθήσεις όπως η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση, η στένωση της ουρήθρας, η ουρητηροκήλη και εξασφαλίζουν μεγάλη αποτελεσματικότητα, χωρίς πόνο και συνήθως χωρίς νοσηλεία.

Η ενδοσκοπική χειρουργική περιλαμβάνει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στην παιδοχειρουργική. Για να είναι όμως αποτελεσματική και ασφαλής για τα παιδιά, θεωρείται καταλυτικής σημασίας η επιλογή έμπειρου παιδοχειρουργού στο πεδίο αυτό, που θα μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις σύγχρονες τεχνικές.