
Ορχεοπηξία
Η ορχεοπηξία αποτελεί τη χειρουργική μέθοδο για την αποκατάσταση της κρυψορχίας, μιας συγγενούς ανωμαλίας στην οποία ο ένας όρχις ή και οι δύο δεν βρίσκονται μέσα στο όσχεο, εκεί όπου είναι η φυσιολογική τους θέση.

Η ορχεοπηξία είναι απαραίτητη, καθώς στις περιπτώσεις της κρυψορχίας υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος υπογονιμότητας και πολλαπλάσιο ποσοστό εκδήλωσης καρκίνου των όρχεων σε μεγαλύτερη ηλικία.
Οι όρχεις μέχρι τον 7ο μήνα κύησης βρίσκονται στην κοιλιά, από την οποία στη συνέχεια ακολουθούν τη φυσιολογική τους κάθοδο, ώστε να βρουν τη θέση τους στο όσχεο με τη γέννηση. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, μιλάμε για την κρυψορχία, μια κατάσταση που εμφανίζεται στο 2-5% των νεογέννητων αγοριών.
Ο ιδανικός χρόνος για να πραγματοποιηθεί η ορχεοπηξία είναι μεταξύ του 6ου και του 12ου μήνα της ζωής του βρέφους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αλλοιώσεις που θα επηρεάσουν τη γονιμότητα, και σε κάθε περίπτωση πριν από τους πρώτους 18 μήνες, ειδάλλως ο όρχις υφίσταται σοβαρές αλλοιώσεις.
Πώς εκτελείται η ανοιχτή ορχεοπηξία;
Η επέμβαση εκτελείται με γενική αναισθησία. Κατά την ορχεοπηξία ο όρχις εντοπίζεται μέσα από μία τομή που πραγματοποιείται ψηλά στη βουβωνική χώρα και παρασκευάζεται, μαζί με άλλα συνοδευτικά του στοιχεία, όπως τα αγγεία, τα λεμφαγγεία, τα νεύρα και τον σπερματικό πόρο. Στη συνέχεια δημιουργείται θήκη για να τον υποδεχθεί εντός του όσχεου και ο όρχις καθηλώνεται με ράμμα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, ώστε να μην μετακινηθεί.
Λαπαροσκοπική ορχεοπηξία και ανοιχτή επέμβαση
Τις περισσότερες φορές, περίπου στο 80% των περιπτώσεων της κρυψορχίας, ο όρχις εντοπίζεται στο βουβωνικό κανάλι. Όταν αυτό δεν συμβαίνει και ο όρχις δεν είναι ψηλαφητός ή δεν απεικονίζεται στο υπερηχογράφημα, τότε για τον εντοπισμό του απαιτείται λαπαροσκοπική επέμβαση.
Αυτή πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών 0,3-0,5 εκατοστού, με την πρώτη να βρίσκεται στο ύψος του ομφαλού, τη δεύτερη στο δεξιό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα, και την τρίτη στο αριστερό πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα.
Αρχικά εισάγεται το λαπαροσκόπιο, κάμερα υψηλής ευκρίνειας που μεγεθύνει την εικόνα, προκειμένου να ελεγχθεί η περιτοναϊκή κοιλότητα και τα ενδοκοιλιακά όργανα. Έτσι εντοπίζεται ο όρχις.
Ακολουθούν τα υπόλοιπα λαπαροσκοπικά εργαλεία, τα οποία περνούν μέσω των ειδικών τροκάρ (κύλινδροι) που τοποθετούνται στις οπές, ώστε να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Παρασκευάζονται τα ανατομικά του στοιχεία ώστε να αποκτήσει ικανό μήκος για να τοποθετηθεί στο όσχεο.
Είτε η προσπέλαση είναι βουβωνική είτε λαπαροσκοπική ο ασθενής θα χρειαστεί χρόνο νοσηλείας 1ημέρας. Για την επάνοδο στις δραστηριότητές του χρειάζεται 1 εβδομάδα.
Οι επιπλοκές της επέμβασης είναι σπάνιες και αφορούν είτε την επάνοδο του όρχεως σε θέση εκτός οσχέου είτε την ατροφία του. Αυξάνονται πάντως σε περίπτωση που πρόκειται για ενδοκοιλιακό όρχι ή για όρχι που εντοπίζεται πολύ ψηλά στη βουβωνική χώρα, άρα η θέση του καθιστά την επέμβαση δυσκολότερη.
Σ’αυτές τις περιπτώσεις δίνει λύση η λαπαροσκοπική ορχεοπηξία την οποία εκτελεί με ασφάλεια ο εξειδικευμένος παιδοχειρουργός.