Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς αποφύσεως, με στόχο την αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας.

Ο Παιδοχειρουργός Δρ Φαρμάκης εκτελεί Λαπαροσκοπική σκωλικοειδεκτομή

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή αποτελεί δε μέθοδο εκλογής για τη χειρουργική της θεραπεία, ενώ τα τελευταία χρόνια η επιλογή της γίνεται όλο και συχνότερα και κυρίως από γονείς που αναζητούν τη σύγχρονη θεραπεία με νέες τεχνολογίες.

Στην οξεία σκωληκοειδίτιδα το βασικό σύμπτωμα είναι ο πόνος στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, ο οποίος ακολουθείται από τάση για εμετό, ανορεξία και συχνά και πυρετό. Η έγκαιρη διάγνωση της πάθησης και η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής, σε συνδυασμό με την εμπειρία στην χρήση της τεχνικής, περιορίζουν τυχόν επιπλοκές.

Τα πλεονεκτήματά της

Ο ελάχιστα επεμβατικός χαρακτήρας της μεθόδου έχει ως αποτέλεσμα τον σχεδόν μηδαμινό μετεγχειρητικό πόνο, τον περιορισμό του χειρουργικού τραύματος και των χειρουργικών λοιμώξεων, τη μείωση της βλάβης των παράπλευρων ιστών και του περιτόναιου, αλλά και την ταχύτερη αποκατάσταση της λειτουργίας του εντέρου. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ταχύτερη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

Ένα δε από τα βασικότερα πλεονεκτήματά της είναι πως επειδή η διάγνωση για την οξεία σκωληκοειδίτιδα δεν είναι απόλυτα ακριβής πριν από το χειρουργείο ή συχνά η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται σε έκτοπη θέση, με τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή δεν απαιτείται επέκταση της χειρουργικής τομής.

Ακόμα κι αν ο λόγος του πόνου είναι διαφορετικός, μπορεί να αναζητηθεί η αιτία της ενόχλησης, να εντοπισθεί και να δοθεί λύση χωρίς να χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη τομή. Άλλωστε, μέσω της λαπαροσκοπικής κάμερας δίνεται η δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης όλης της κοιλιακής περιοχής, που οδηγεί σε αξιόπιστα συμπεράσματα για την πηγή του πόνου.

Αυτό το πλεονέκτημα είναι σημαντικό, καθώς δεν είναι λίγες οι παθήσεις που μοιάζουν στα συμπτώματά τους με την σκωληκοειδίτιδα, όπως η κολίτιδες ή η μεκκελίτιδα.

Πριν από την λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή απαιτούνται εξετάσεις αίματος, ενώ μπορεί να κριθούν αναγκαία ένα υπερηχογράφημα και και μια αξονική τομογραφία, ειδικά όταν η διάγνωση είναι αμφίβολη.

Λαπαροσκοπική σκωλικοειδεκτομή: Διαδικασία της επέμβασης

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών 0,3-0,5 εκατοστού, με την πρώτη να βρίσκεται στο ύψος του ομφαλού, τη δεύτερη στο αριστερό πλάγιο, κοιλιακό τοίχωμα, πάλι στο ύψος του ομφαλού και την τρίτη στην υπερηβική περιοχή.

Αρχικά εισάγεται το λαπαροσκόπιο, κάμερα υψηλής ευκρίνειας που μεγεθύνει την εικόνα, προκειμένου να ελεγχθεί η περιτοναϊκή κοιλότητα και τα ενδοκοιλιακά όργανα. Έτσι εντοπίζεται η σκωληκοειδής απόφυση και η φλεγμονή.

Εφόσον διαπιστωθεί οξεία σκωληκοειδίτιδα, ακολουθούν τα υπόλοιπα λαπαροσκοπικά εργαλεία, τα οποία περνούν μέσω των ειδικών τροκάρ (κύλινδροι) που τοποθετούνται στις οπές, ώστε να πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με έκπλυση της κοιλιάς.

Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή απαιτεί γενική αναισθησία και έχει διάρκεια περίπου μία ώρα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, το εξιτήριο δίνεται την επόμενη ημέρα και η περίοδος ανάρρωσης δεν ξεπερνά τις 3 ημέρες.

Έτσι ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει την καθημερινότητά του ενώ σε 15 ημέρες επιστρέφει και στις αθλητικές δραστηριότητες. Μετά την λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή και το εξιτήριο, ο ασθενής επιστρέφει για κλινικό έλεγχο μία εβδομάδα αργότερα και στη συνέχεια έπειτα από ένα μήνα.

Ο παιδοχειρουργός Δρ Κωνσταντίνος Φαρμάκης έχει μεγάλη εμπειρία στην επέμβαση, έχοντας εκτελέσει χειρουργεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.