Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Υποσπαδίας

Ο υποσπαδίας είναι μία σχετικά συχνή εκ γενετής διαταραχή των έξω γεννητικών οργάνων του αγοριού. Οφείλεται στην ατελή δημιουργία της ουρήθρας, η οποία δεν βρίσκεται φυσιολογικά στην κορυφή του πέους. Ο υποσπαδίας πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς λόγους.

Αγόρι παίζει τον γιατρό, υποσπαδίας

Τι είναι ο υποσπαδίας;

Ο υποσπαδίας είναι η κατάσταση κατά την οποία το άνοιγμα της ουρήθρας δεν βρίσκεται στην κορυφή του πέους αλλά σε κάποιο άλλο σημείο.

O υποσπαδίας είναι μία συχνή πάθηση και δεν προκαλεί δυσκολίες στη φροντίδα των βρεφών. Η σοβαρότητα του υποσπαδία εξαρτάται από την απόκλιση του σημείου που βρίσκεται το άνοιγμα της ουρήθρας από τη φυσιολογική θέση. Στις απλές και πιο συνηθισμένες περιπτώσεις το άνοιγμα βρίσκεται πολύ κοντά στην κορυφή του πέους, ενώ στις πιο σοβαρές και σπάνιες περιπτώσεις κοντά στο περίνεο.

Ο υποσπαδίας ταξινομείται ανάλογα με το σημείο, που βρίσκεται το άνοιγμα της ουρήθρας σε:

Βαλανικό υποσπαδία, όπου το άνοιγμα βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια της βαλάνου αντί για την κορυφή.

Πεϊκό υποσπαδία, όπου το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στο σώμα του πέους.

Πεο-οσχεϊκό υποσπαδία, όπου το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνονται το πέος και οι όρχεις.

Σπανιότερα εμφανίζεται οσχεϊκός (το άνοιγμα βρίσκεται στο όσχεο) και περινεϊκός (το άνοιγμα εντοπίζεται κάτω από το όσχεο) υποσπαδίας.

Ο υποσπαδίας εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση, τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα κατά την ενήλικη ζωή. Επίσης, η μη φυσιολογική εμφάνιση του πέους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του παιδιού όσο μεγαλώνει.

Πού οφείλεται ο υποσπαδίας;

Στον υποσπαδία η δημιουργία της ουρήθρας του πέους κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη και συγκεκριμένα μεταξύ της 8ης και της 14ης εβδομάδας είναι ατελής. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας, μέσω του οποίου τα ούρα από την ουροδόχο κύστη εξέρχονται από το σώμα. Κανονικά διανύει όλο το μήκος του πέους και εκβάλλει στην κορυφή του.

Τα ακριβή αίτια που προκαλούν τον ατελή σχηματισμό της ουρήθρας δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, ο υποσπαδίας εκτιμάται ότι σχετίζεται με παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος του νεογνού, η μεγάλη ηλικία της μητέρας και η λήψη κάποιων ορμονών από τη μητέρα πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η έκθεση σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και που το ανθρώπινο σώμα αναγνωρίζει και εκλαμβάνει ως θηλυκές ορμόνες μπορεί να επηρεάσει τις ανδρικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Ποια είναι τα συμπτώματα του υποσπαδία;

Τα αγόρια με υποσπαδία μπορεί κάποιες φορές να παρουσιάζουν κάμψη του πέους και δυσκολία στην ούρηση σε όρθια θέση. Επίσης, ο υποσπαδίας μπορεί να προκαλεί έντονο πόνο κατά τη στύση, ενώ το μικρό μήκος της ουρήθρας συχνά ευθύνεται για δημιουργία ουρολοιμώξεων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις στον υποσπαδία απουσιάζει το κάτω μέρος της ακροποσθίας, με αποτέλεσμα η βάλανος να καλύπτεται μόνο στο πάνω μέρος, ενώ πολλές φορές ο υποσπαδίας συνοδεύεται και με κρυψορχία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Ο υποσπαδίας στη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών εντοπίζεται στη διάρκεια της εξέτασης αμέσως μετά τη γέννηση. Στην εξέταση καταγράφεται η θέση, το πλάτος και το σχήμα του στομίου της ουρήθρας. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, μία ελαφριά διαφοροποίηση στη θέση του ανοίγματος της ουρήθρας μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

Πώς θεραπεύεται ο υποσπαδίας;

Η θεραπεία του υποσπαδία εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και τον βαθμό απόκλισης από τη φυσιολογική κατάσταση είτε λειτουργικά είτε αισθητικά.Ο υποσπαδίας διορθώνεται με χειρουργική επέμβαση, την ουρηθροπλαστική.

Ο εξειδικευμένος παιδοχειρουργός Κωνσταντίνος Φαρμάκης θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως όταν το παιδί είναι μεταξύ 6-18 μηνών, με βέλτιστη ηλικία τους 12 μήνες, ενώ σε σοβαρά περιστατικά η αποκατάσταση γίνεται σε δύο στάδια. Με την επέμβαση σχηματίζεται μία ουρήθρα επαρκής σε μέγεθος, ώστε να μεταφερθεί το έξω στόμιο της στην κορυφή του πέους και επιπλέον διορθώνεται η κάμψη του πέους.