Βουβωνοκήλη
Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης στα παιδιά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Μπορεί να γίνει επικίνδυνη εάν προκληθεί περίσφιξη και για αυτό η βουβωνοκήλη πρέπει να αποκαθίσταται χειρουργικά από τον παιδοχειρουργό.
Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή τα όργανα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην κοιλιά προβάλλουν προς τα έξω μέσω ενός αδύνατου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργώντας κάποιες φορές ένα μικρό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα ή το όσχεο.
Συνήθως στα αγόρια το περιεχόμενο της κήλης είναι τμήμα του εντέρου, ενώ στα κορίτσια η ωοθήκη. Είναι πολύ πιο συνηθισμένη στα αγόρια και συχνότερα εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά.
Αφορά το 5% των νεογνών, ενώ στα πρόωρα το ποσοστό συχνότητας της βουβωνοκήλης είναι σημαντικά αυξημένο και φθάνει το 30%.Η βουβωνοκήλη μπορεί να αναπτυχθεί, επίσης, σε οποιαδήποτε άλλη φάση της παιδικής ηλικίας.
Μερικές φορές κάποιο όργανο όπως πχ ένα τμήμα του εντέρου εγκλωβίζεται στην κήλη και δεν μπορεί να επιστρέψει στην κοιλιά. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται περίσφιξη. Όταν το περιεχόμενο της κήλης είναι ισχυρά περισφιγμένο, διακόπτεται η αιμάτωση και το τμήμα του εντέρου οδηγείται σε νέκρωση, μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση για την υγεία του παιδιού.
Η συκεκριμένη κήλη εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά περίσφιξης. Η συχνότητα της περίσφιξης, δε, είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο συχνή είναι η εμφάνιση περίσφιξης.
Πού οφείλεται η βουβωνοκήλη;
Η συγκεκριμένη πάθηση είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που αρχίζει κατά την ανάπτυξη του εμβρύου. Στα αρσενικά έμβρυα, οι όρχεις αναπτύσσονται αρχικά μέσα στη κοιλιά και στη συνέχεια κατεβαίνουν μέσω ενός καναλιού στο όσχεο λίγες εβδομάδες πριν από τη γέννηση. Στα θηλυκά έμβρυα υπάρχει επίσης αυτό το κανάλι. Με τη γέννηση φυσιολογικά το κανάλι κλείνει.
Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, το κανάλι αποτυγχάνει να κλείσει με συνέπεια να μένει στη βουβωνική χώρα ανοικτή μία δίοδος επικοινωνίας με το κατώτερο μέρος της κοιλιάς, όπου μπορεί να παγιδευτεί τμήμα του εντέρου (στα κορίτσια η ωοθήκη). Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται στη βουβωνική χώρα ή το όσχεο το εξόγκωμα, το οποίο αποτελεί τη βουβωνοκήλη.
Η βουβωνοκήλη είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε παιδιά με γονείς που είχαν ανάλογο πρόβλημα, καθώς και παιδιά που πάσχουν από κρυψορχία ή παρουσιάζουν άλλα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος.
Η περίσφιξη της βουβωνοκήλης προκαλείται λόγω της απότομης και μεγάλης αύξησης της πίεσης μέσα στην κοιλιά, με συνέπεια να εξέρχεται μεγάλο τμήμα των ενδοκοιλιακών οργάνων. Μπορεί να προκληθεί από έντονο κλάμα, βήχα, δυσκοιλιότητα ή εμετό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;
Η βουβωνοκήλη στα περισσότερα μωρά εμφανίζεται κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής σαν διόγκωση στη βουβωνική χώρα. Η διόγκωση γίνεται πιο έντονη όταν το μωρό κλαίει ή σφίγγεται και υποχωρεί, όταν ηρεμήσει. Η βουβωνοκήλη στα μωρά κανονικά δεν συνοδεύεται από πόνους ή αδιαθεσία.
Αντίθετα, στην περισφιγμένη βουβωνοκήλη το παιδί παρουσιάζει έντονα συμπτώματα με ισχυρούς πόνους, εμετούς, πυρετό, μετεωρισμό και δυσκολία στην αφόδευση, ενώ η διόγκωση στην κήλη γίνεται πολύ σκληρή. Επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά με άλλες παθήσεις, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον παιδοχειρουργό για τη διάγνωση.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με την προσεκτική εξέταση και τη λήψη ιατρικού ιστορικού από τον παιδοχειρουργό. Ο γιατρός θα ψηλαφίσει τη βουβωνική χώρα και θα ελέγξει εάν με την πίεση πάνω στην κήλη, αυτή υποχωρεί στην κοιλιά.
Εάν υποχωρήσει τότε η βουβωνοκήλη χαρακτηρίζεται ως ανατάξιμη, μη περισφιγμένη. Όταν η κήλη δεν υποχωρεί με την πίεση, τότε πρόκειται για μη ανατάξιμη, περισφιγμένη κήλη. Η ψηλάφηση σ’ αυτή τη φάση, είναι συνήθως επώδυνη.
Η περίσφιξη δεν συμβαίνει συχνά και συνήθως ανατάσσεται από έμπειρο παιδοχειρουργό.
Πώς θεραπεύεται η βουβωνοκήλη;
Η θεραπεία γίνεται αποκλειστικά με χειρουργική αποκατάσταση. Μόλις διαγνωστεί η βουβωνοκήλη, προγραμματίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η χειρουργική επέμβαση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο περίσφιξης και ο κίνδυνος μόνιμων βλαβών. Εάν διαγνωστεί περισφιγμένη κήλη, δε, η χειρουργική αποκατάσταση πρέπει να γίνει άμεσα.
Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πραγματοποιείται ανοιχτά και λαπαροσκοπικά από τον παιδοχειρουργό Κωνσταντίνο Φαρμάκη, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στη θεραπεία της.