Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Ωτοπλαστική (με earfold)

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση για την αποκατάσταση των αφεστώτων ώτων.

Ωτοπλαστική (με earfold)

Τα αφεστώτα ώτα ή αλλιώς «πεταχτά αυτιά» προεξέχουν από το κεφάλι περισσότερο από το φυσιολογικό και προκύπτουν από την έλλειψη ή τη δυσπλασία της χονδρικής ανθέλικας κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι μία από τις πλέον συνήθεις συγγενείς ανωμαλίες των πτερυγίων, που επηρεάζει καταλυτικά την εξωτερική εμφάνιση και ειδικά στις μικρές ηλικίες μπορεί να γίνει αφορμή για την έλλειψη αυτοπεποίθησης και την κοινωνική απομόνωση.

Είναι ενδεικτικό ότι περί το 5-7% των παιδιών που γεννιούνται παγκοσμίως έχει αφεστώτα ώτα. Η ωτοπλαστική θα πρέπει να διενεργείται στην ηλικία των 6-7 ετών οπότε και έχει ολοκληρωθεί η διάπλαση του ωτός, και πρίν τις λεκτικές επιθέσεις στο σχολείο οι οποίες θα επηρρεάσουν ψυχολογικά το παιδί.

Η επέμβαση στοχεύει στο να επιστρέψει το πτερύγιο του αυτιού στην φυσιολογική ανατομική του θέση σε σχέση με το κρανίο. Η εν λόγω δυσμορφία μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. Για τη διενέργειά της παραδοσιακής ωτοπλαστικής απαιτείται γενική αναισθησία και τομή πίσω από το αυτί ώστε να αποκαλυφθεί ο χόνδρος του πτερυγίου και να μπορεί να διαπλασθεί η χόνδρινη ανθέλικα.

Με τον σχηματισμό της, το πτερύγιο δεν αφίσταται πλέον, οπότε το αυτί παίρνει το επιθυμητό σχήμα. Στη συγκεκριμένη επέμβαση χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα για το κλείσιμο της τομής. Μετά δε την ολοκλήρωση της επέμβασης, τοποθετούνται γύρω από τα αυτιά ειδικές γάζες με αντιβιοτική αλοιφή, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση, αλλά και ελαστικός επίδεσμος και προστατευτικό δίχτυ.

Ωτοπλαστική με Earfold

Πέρα από την παραδοσιακή ωτοπλαστική όμως, υπάρχει μια πρωτοποριακή, εναλλακτική μέθοδος για την αποκατάσταση των αφεστώτων ώτων, η ωτοπλαστική με Earfold, που χρησιμοποιεί ένα ελάχιστα επεμβατικό εμφύτευμα, ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται στα stend στην επεμβατική καρδιολογία.

Το Earfold κατασκευάζεται από ένα ιδιαίτερα ελαστικό υλικό, το nitinol, που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιατρική. Περιβάλλεται μάλιστα από χρυσό 24 καρατίων, ώστε να μειώνεται η ορατότητά του κάτω από το δέρμα του πτερυγίου του αυτιού. Το Earfold είναι κατάλληλο τόσο για παιδιά από 7 ετών και άνω όσο και για ενήλικες.

Τα πλεονεκτήματα της ωτοπλαστικής με Earfold

Τα πλεονεκτήματα της ωτοπλαστικής με Earfold έναντι της παραδοσιακής ωτοπλαστικής είναι πολλά: έχει μόνιμο αποτέλεσμα, η ανάρρωση είναι σύντομη και συγκεκριμένα μόλις επτά ημέρες έναντι έξι εβδομάδων της κλασικής ωτοπλαστικής, δεν απαιτούνται επίδεσμοι, οπότε η επάνοδος στην εργασία μπορεί να γίνει όταν ο ασθενής αισθανθεί άνετα, ενώ με την εναλλακτική αυτή ωτοπλαστική ο ασθενής μπορεί να επιλέξει εκ των προτέρων τη θέση των αυτιών του. Επίσης η διάρκεια της επέμβασης –η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία- είναι μόλις 20 λεπτά και για τα δύο αυτιά, όταν η παραδοσιακή ωτοπλαστική διαρκεί από 1 έως 2 ώρες.

Το Earfold είναι καμπυλωτό, άρα έτσι φτιαγμένο ώστε μόλις εισαχθεί στο αυτί, να αναπτυχθεί και να πάρει το σχήμα του, βοηθώντας να επιδιορθωθεί το πρόβλημα, είτε δημιουργώντας νέα ανθέλικα είτε συμπληρώντάς την.