Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Εκτομή βραχέως χαλινού γλώσσας και χείλους (με laser)

Ο χαλινός της γλώσσας είναι ένας συνδετικός ιστός κάτω από την γλώσσα, που όταν είναι βραχύς περιορίζει την ελευθερία και το εύρος της κίνησής της. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι στις περιπτώσεις των βρεφών να δημιουργούνται προβλήματα στον θηλασμό, αλλά και δυσκολίες στην κατάποση και στην ανάπτυξη της ομιλίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, εφόσον δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως.

O Παιδοχειρουργός Δρ Φαρμάκης εκτελεί Εκτομή βραχέως χαλινού γλώσσας

Ανάλογη είναι και η περίπτωση του χαλινού του άνω χείλους, που όταν είναι βραχύς, δεν επιτρέπει στο άνω χείλος να διπλωθεί, δυσχεραίνοντας τον θηλασμό, αφού το στόμα δεν μπορεί να προσαρμοσθεί στο στήθος. Συνέπεια του βραχέος χαλινού άνω χείλους είναι, εφόσον δεν θεραπευτεί, να δυσχεραίνει την ανάπτυξη των μπροστινών δοντιών και να προκαλεί τη δημιουργία μεσοδόντιου διαστήματος ανάμεσά τους.

Πλέον, η εκτομή βραχέος χαλινού γλώσσας και χείλους με laser έρχεται να δώσει γρήγορα, εύκολα και κυρίως ανώδυνα, αποτελεσματική λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τους γονείς.

Άλλωστε, περί το 4% με 10% των μωρών γεννιούνται με βραχύ χαλινό της γλώσσας, ποσοστά που καταδεικνύουν ότι η πάθηση δεν είναι ασυνήθιστη. Τα στατιστικά δείχνουν επίσης πως εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια και μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρή, καθηλώνοντας πλήρως τη γλώσσα στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας.

Βασικά, αναγνωριστικά σημάδια της πάθησης είναι η εμφάνιση μιας μικρής «καρδιάς» στην άκρη της γλώσσας, το άσπρισμα του χαλινού κατά την έκταση της γλώσσας, αλλά και η αδυναμία της να αγγίξει την οροφή της στοματικής κοιλότητας. Συνήθως τα συμπτώματα που χτυπούν «καμπανάκι» για τους γονείς είναι ο πόνος στη θηλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ανεπαρκής πρόσληψη βάρους και η δυσκολία στην ομιλία σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Εκτομή βραχέως χαλινού γλώσσας και χείλους με laser

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η εκτομή βραχέος χαλινού γλώσσας και χείλους γινόταν χειρουργικά και ήταν μια επέμβαση που τρόμαζε τους γονείς. Πλέον, ένα σύγχρονο εργαλείο, το laser, έρχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία, αφού απαιτεί ελάχιστο χρόνο και μόνο τοπική αναισθησία. Χωρίς ράμματα, χωρίς αιμορραγία και χωρίς επιπλοκές η χαλινεκτομή με laser έχει αλλάξει τα δεδομένα για την αντιμετώπιση του βραχέος χαλινού.

Η επέμβαση για την εκτομή βραχέος χαλινού, η οποία είναι απόλυτα ανώδυνη, γίνεται με μέθη. Η γλώσσα του παιδιού, συγκρατείται με ένα άγκιστρο, ενώ το laser πραγματοποιεί μια κάθετη διατομή στη βάση του χαλινού. Με τον τρόπο αυτό καυτηριάζονται και τα νεύρα του χαλινού, πέρα από αυτή καθαυτή τη μεμβράνη και τα αγγεία της. Αν το παιδί είναι πολύ μικρό, προτείνεται ο άμεσος θηλασμός, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες θα απαιτηθούν κάποιες ασκήσεις με την γλώσσα, ενώ θα προταθεί και μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή.

Στην περίπτωση του βραχέος χαλινού του άνω χείλους, μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρξει ορθοδοντική παρέμβαση, ώστε να κλείσει εγκαίρως το μεσοδόντιο διάστημα ανάμεσα στα δύο μπροστινά δόντια. Τα αποτελέσματα της χαλινεκτομής με laser είναι εμφανή από την πρώτη στιγμή, καθώς αποκαθίσταται η κίνηση της γλώσσας. Η καλύτερη ηλικία για την εκτομή του χαλινού είναι οι μέχρι τους 6 μήνες, πριν την εμφάνιση των τομέων.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση του βραχέος χαλινού διευκολύνει τη θεραπευτική προσέγγιση και περιορίζει τυχόν προβλήματα κατά την ανάπτυξη του παιδιού.