Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Πυελοπλαστική

Η πυελοπλαστική είναι η επέμβαση που αποκαθιστά τη στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, μιας εκ των πιο συχνών καλοηθών παθήσεων που προκαλεί διάταση της πυέλου του νεφρού και δημιουργεί προβλήματα, όπως είναι οι ουρολοιμώξεις και η σταδιακή καταστροφή της λειτουργίας του νεφρού.

Παιδοχειρουργός εκτελεί πυελοπλαστική με το ρομποτικό μηχάνημα DaVinci

Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στα παιδιά και είναι μια συγγενής ανωμαλία. Περιγράφεται ως η στένωση του σημείου όπου συνδέεται ο ουρητήρας με την πύελο του νεφρού, η οποία εμποδίζει την ομαλή ροή των ούρων. Συνέπεια είναι τα ούρα να μένουν και να λιμνάζουν στην πύελο του νεφρού, προκαλώντας τη διάτασή της.

Οι πρώτες ενδείξεις για στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής μπορούν να εντοπιστούν στο υπερηχογράφημα που γίνεται στην έγκυο μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας της κύησης. Η τελική εικόνα όμως διαμορφώνεται την 28η εβδομάδα, οπότε και φαίνεται πόσο σοβαρή είναι η στένωση αυτή.

Υπερηχογραφικός έλεγχος γίνεται και μετά τη γέννηση, κατά τον οποίο πραγματοποιείται η μέτρηση της διαμέτρου της πυέλου, ενώ συλλέγονται και στοιχεία για την ποιότητα του φλοιού του νεφρού. Η διάγνωσή τίθεται με σπινθηρογράφημα Mag-3.

Αντιμετώπιση με πυελοπλαστική

Η στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής αντιμετωπίζεται με την πυελοπλαστική, όταν η διάταση στην πύελο είναι σημαντική και προκαλεί συμπτώματα, όπως πόνο και ουρολοιμώξεις. Μπορεί να γίνει με ανοικτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά.

Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται γενική αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί περί τη μιάμιση ώρα και στόχος της είναι να προσεγγιστεί η πυελοουρητηρική συμβολή και να γίνει πλαστική αποκατάσταση της στένωσης με τεχνικές που επιλέγονται ανάλογα με τον τύπο της. Ουσιαστικά πύελος και ουρητήρας ενώνονται εκ νέου. Θα απαιτηθεί επίσης η τοποθέτηση καθετήρα στην πύελο, την ουροδόχο κύστη και παροχέτευση στην περιοχή του νεφρού.

Στην ανοιχτή επέμβαση πραγματοποιείται τομή στο δέρμα στην περιοχή του νεφρού, μέσω της οποίας προσεγγίζεται η πυελοουρητηρική συμβολή. Στην λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιούνται μικρές τομές, μέσω των οποίων εισέρχονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, από την κάμερα μέχρι τα ειδικά σύνεργα, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία. Με τη ρομποτική μέθοδο, ο χειρουργός χειρίζεται τα εργαλεία εκ του μακρόθεν μέσω του ειδικού ρομποτικού μηχανήματος, που του δίνει την ευχέρεια ακριβέστερων κινήσεων.

Ανάλογα με την περίπτωση, η διάρκεια της νοσηλείας μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης είναι κατά μέσο όρο 3-5 ημέρες. Για την επούλωση του τραύματος απαιτούνται δύο εβδομάδες, ενώ η επάνοδος του παιδιού στις καθημερινές του δραστηριότητες τοποθετείται στον ένα με ενάμιση μήνα, χρονικό διάστημα που μειώνεται όταν το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Λίγο καιρό μετά την πυελοπλαστική θα χρειαστεί υπερηχογράφημα ώστε να διαπιστωθεί η ανατομία της πυέλου και του νεφρού.

Η εμπειρία του παιδοχειρουργού εξειδικευμένου στην παιδοουρολογία και την πυελοπλαστική είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχία της επέμβασης.