Περιτομή
Η περιτομή είναι μια συνήθης παιδοχειρουργική επέμβαση, που αφορά στην αφαίρεση της ακροποσθίας και δίνει λύση στη φίμωση του πέους. Εκτός από την ιατρική αιτιολογία της πάντως, μπορεί να είναι αποτέλεσμα θρησκευτικών λόγων, αλλά και επιλογής των γονιών για καλύτερη αισθητική και υγιεινή.
Όταν ένα παιδί πάσχει από φίμωση, η δερματική πτυχή που βρίσκεται στην άκρη του πέους, η ακροποσθία, είναι τόσο στενή που εμποδίζει ή δυσχεραίνει την αποκάλυψη της βαλάνου. Σε κανονικές συνθήκες η ακροποσθία είναι ελαστική, ώστε η κίνηση του δέρματος να γίνεται με ευχέρεια. Η φίμωση μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη, μετά από χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας, εμφανίζεται δε πολύ συχνά στα παιδιά.
Αν και η φίμωση είναι η συνηθέστερη αιτία για την επιλογή της περιτομής, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες ενδείκνυται η εν λόγω επέμβαση, όπως είναι η παραφίμωση, η στένωση της πόσθης, η ξηρωτική βαλανίτιδα και η συχνή εμφάνιση ουρολοιμώξεων.
Πώς γίνεται η περιτομή
Κατά τη διάρκεια της περιτομής, η οποία διαρκεί μισή ώρα και εκτελείται υπό γενική αναισθησία, πραγματοποιείται διατομή του χαλινού, η ακροποσθία αφαιρείται από τη βάλανο και η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή, για την οποία χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα.
Η περιτομή χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την πλήρη, όταν δηλαδή απομακρύνεται όλο το δέρμα από τη βάλανο και την μερική, όταν απομένει ένα μέρος, το οποίο καλύπτει μερικώς τη βάλανο, κάτι που αποφασίζεται ανάλογα με τον βαθμό του προβλήματος. Μετά την επέμβαση η πεϊκή βάλανος είναι μόνιμα εκτεθειμένη.
Η περιτομή δεν πρέπει να φοβίζει τους γονείς, αφού δεν είναι επώδυνη, ενώ δεν απαιτεί νοσηλεία, καθώς το παιδί επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Η πλήρης επούλωση του τραύματος από την επέμβαση απαιτεί περίπου 15 ημέρες. Οι επιπλοκές της περιτομής είναι σπάνιες και περιορίζονται σε ερεθισμό της βαλάνου, αιμορραγία, πόνο ή οίδημα στο πέος.
Τα οφέλη
Η περιτομή μπορεί να ωφελήσει το παιδί σε διάφορα επίπεδα: μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοιμώξεων, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά για τη βαλανίτιδα, τη βαλανοποσθίτιδα και την παραφίμωση. Επίσης, έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του πέους και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, συνοδεύεται από καλύτερη υγιεινή για την περιοχή.
Η επιλογή του εξειδικευμένου γιατρού είναι ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση της περιτομής, ώστε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα να δίνεται λύση στη φίμωση και να μπορεί το παιδί να είναι λειτουργικό. Καταλυτικός είναι επίσης ο ρόλος του στο να εξηγήσει στους γονείς τα οφέλη, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους από την επέμβαση.