Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Ουρηθροπλαστική

Η ουρηθροπλαστική είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται για τη διόρθωση του υποσπαδία, μιας συγγενούς ανωμαλίας που είναι υπεύθυνη για την ατελή δημιουργία της ουρήθρας του πέους κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Mητέρα κρατάει το μωρό της, ουρηθροπλαστική.

Συνέπεια του υποσπαδία είναι να μην βρίσκεται το στόμιο της ουρήθρας στην κορυφή του πέους, όπως θα έπρεπε, αλλά στην κάτω πλευρά του. Συνήθως η ατελής δημιουργία της ουρήθρας συνοδεύεται και από την απουσία του κάτω μέρους της ακροποσθίας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνεται και κάμψη του πέους. Πιο συνήθεις τύποι του υποσπαδία είναι ο βαλανικός και ο στεφανιαίος, που κατηγοριοποιούνται με βάση τη θέση του.

Ο υποσπαδίας διαγιγνώσκεται πριν από την έξοδο του μωρού από το μαιευτήριο, ενώ είναι δυνατόν να εντοπισθεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τη χρήση υπερήχου. Κυριότερη αιτία της συγγενούς αυτής ανωμαλίας είναι η γενετική προδιάθεση, αν και σημαντικό ρόλο παίζει και η εξωγενής χορήγηση ορμονικών παραγόντων την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν επίσης η μόλυνση του περιβάλλοντος, η εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και η ηλικία της μητέρας.

Η ουρηθροπλαστική

Σκοπός της ουρηθροπλαστικής είναι να βρει το στόμιο της ουρήθρας τη θέση του στην κορυφή του πέους και να διορθωθεί η κάμψη εφόσον συνυπάρχει. Πρόκειται για μια επέμβαση που δεν κρύβει κινδύνους.

Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί μεταξύ 1,5 και 3,5 ωρών, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης. Συνήθως γίνεται λίγο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής του παιδιού, ώστε το πέος να έχει προλάβει να αναπτυχθεί επαρκώς.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που το πέος είναι πολύ μικρό σε μέγεθος, μπορεί να χρειαστεί ορμονοδιέγερση για να αναπτυχθεί και να ανοίξει ο δρόμος για τη χειρουργική αποκατάσταση. Αυτή η ορμονική υποβοήθηση απαιτείται κυρίως στις περιπτώσεις των σοβαρών υποσπαδιών. Πάντως δεν αποκλείεται, ανάλογα με την περίπτωση, να χρειαστεί και νέα επέμβαση σε μεγαλύτερη ηλικία.

Με την ουρηθροπλαστική ουσιαστικά κατασκευάζεται ουρήθρα από το σημείο του στομίου του υποσπαδία έως την κορυφή της βαλάνου. Οι περισσότεροι υποσπαδίες απαιτούν νοσηλεία μίας ημέρας. Το παιδί εξέρχεται με καθετήρα ο οποίος αφαιρείται έπειτα από δέκα ημέρες.Οι κυριότερες επιπλοκές της ουρηθροπλαστικής, που όμως εμφανίζονται σχετικά σπάνια, είναι το συρίγγιο και η στένωση της νέας ουρήθρας.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο υποσπαδίας και η απόκλιση του στομίου της ουρήθρας από τη φυσιολογική θέση τόσο πιο αναγκαία είναι η ουρηθροπλαστική και για λειτουργικούς εκτός από αισθητικούς λόγους. Η ουρηθροπλαστική όμως πετυχαίνει και τη βελτίωση της ψυχολογίας του παιδιού, αλλά και την αποφυγή σεξουαλικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή του.

Η επιλογή εξειδικευμένου χειρουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ουρηθροπλαστική, που απαιτεί δεξιοτεχνία και μεγάλη εμπειρία, καθώς στην περίπτωση του υποσπαδία συχνές είναι οι επεμβάσεις που επαναλαμβάνονται, αφού το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν επετεύχθη με την πρώτη φορά.