Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Εκτομή κύστης ωοθήκης

Η εκτομή κύστης ωοθήκης αποτελεί τη θεραπευτική επιλογή του παιδοχειρουργού σε περιπτώσεις όπου η κύστη ωοθήκης στο νεογνό, το βρέφος ή το μεγαλύτερο παιδί ξεπερνά σε μέγεθος τα 5 εκατοστά και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, περιέχει ίζημα, θρόμβους και συμπαγή μέρη, αιμορραγεί, αλλά και όταν εντοπίζεται κίνδυνος συστροφής της πάσχουσας ωοθήκης.

Κοριτσάκι χαμογελάει, Εκτομή κύστης ωοθήκης

Με δεδομένο δε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγεθός της μπορεί να αυξηθεί με το πέρασμα του χρόνου, καθιστώντας στη συνέχεια δυσκολότερη την αφαίρεσή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του ωοθηκικού ιστού, η χειρουργική προσέγγιση είναι η ενδεδειγμένη.

Γι’ αυτό και όταν εντοπίζονται τέτοιες κύστες κατά τη διάρκεια του προγεννητικού ελέγχου, μετά τον τοκετό θα πρέπει να αφαιρούνται. Οι κύστες σε ένα έμβρυο οφείλονται συνήθως στην επίδραση των οιστρογόνων της μητέρας, αλλά και των εμβρυϊκών γοναδοτροπινών, που εκκρίνονται από τον εμβρυϊκό πλακούντα. 

Η εκτομή κύστης ωοθήκης γίνεται λαπαρασκοπικά μέσω τριών πολύ μικρών οπών στην κοιλιά, με τη χρήση λαπαροσκοπίου και ειδικών εργαλείων. Κατά την επέμβαση αφαίρεσης της κύστης μέλημα του παιδοχειρουργού είναι να μην επηρεαστεί σημαντικά ο ωοθηκικός ιστός. Η λαπαροσκοπική εκτομή της κύστης περιορίζει και το ενδεχόμενο υποτροπής, διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργικότητα της υπόλοιπης ωοθήκης. 

Προκειμένου ο παιδοχειρουργός να έχει ακριβή εικόνα,  προσδιορίζεται προεγχειρητικά ο τύπος και τα χαρακτηριστικά της κύστης με υπερηχογράφημα και διενεργούνται οι απαραίτητες εξετάσεις για τον αποκλεισμό τυχόν κακοήθειας, που σε γενικές γραμμές είναι σπάνια στις περιπτώσεις των νεογνών και βρεφών.

Υπερηχογραφική παρακολούθηση

Εφόσον η κύστη είναι μικρότερη των 4 εκατοστών, συνιστάται η παρακολούθησή της με υπερηχογραφήματα για ένα διάστημα, αφού τις περισσότερες φορές υποχωρεί από μόνη της. Μάλιστα, στις περιπτώσεις νεογνών και βρεφών, απαιτείται ένα διάστημα 12μηνης παρακολούθησης, αφού συνήθως η κύστη εξαφανίζεται μέχρι το παιδί να γίνει ενός έτους. Η κύστη ωοθήκης που εμφανίζεται στο έμβρυο μπορεί να εντοπιστεί με υπερηχογράφημα μεταξύ της 28ης και 32ης εβδομάδας κύησης.

Όταν η κύστη ωοθήκης εμφανίζεται στην εφηβεία, μέριμνα του ιατρού είναι αυτή να αντιμετωπιστεί συντηρητικά και να αποφευχθεί η χειρουργική αφαίρεση, ώστε να μην επηρεαστεί η γονιμότητα του νεαρού κοριτσιού. Συνήθως άλλωστε οι απλές κύστες υποχωρούν σε διάστημα έως τριών μηνών.

Η παρακολούθηση της κύστης με τακτικό υπερηχογραφικό έλεγχο, αλλά και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής είναι οι ενδεδειγμένες πρακτικές.  Σε κάθε περίπτωση, η εκτομή κύστης ωοθήκης είναι η απάντηση όταν έχουν εξαντληθεί οι άλλες επιλογές, το μέγεθος της κύστης αυξάνεται και υπάρχει κίνδυνος για συστροφή της ωοθήκης του νεαρού κοριτσιού. 

Η επιλογή εξειδικευμένου παιδοχειρουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική στην επιτυχία της εκτομής κύστης ωοθήκης και στη διατήρηση της υγείας του υπόλοιπου ωοθηκικού ιστού.