Κοριτσάκι παίζει τον γιατρό με αρκουδάκι, αποκατάσταση βουβωνοκήλης
cloud-a

Αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Η βουβωνοκήλη, ένα μικρό, μαλακό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο, εμφανίζεται στο 5% των νεογνών, με την αναλογία εμφάνισης σε αγόρια και κορίτσια να είναι 10 προς 1. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (60%) εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά, ενώ είναι ετερόπλευρη σε ένα 10%.

Αν και συνήθως φαίνεται με γυμνό μάτι, κάποιες φορές μπορεί να μην είναι εμφανής. Η βουβωνοκήλη μπορεί να εντοπιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, στις περισσότερες όμως περιπτώσεις ανακαλύπτεται στο πρώτο εξάμηνο της ζωής του παιδιού. Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης περνά από το χειρουργείο.

Από τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης στα αγόρια σχηματίζονται οι όρχεις και στα κορίτσια οι ωοθήκες, όργανα που με την εμβρυϊκή ανάπτυξη κατεβαίνουν προς το κάτω μέρος της κοιλιάς, για να πάρουν την τελική τους θέση. Στην καθοδική αυτή πορεία συμπαρασύρουν τμήμα του περιτοναίου, της μεμβράνης δηλαδή που καλύπτει το εσωτερικό της κοιλιάς, το οποίο φτάνει, στην περίπτωση των αγοριών μέχρι το όσχεο και στην περίπτωση των κοριτσιών έως τα χείλη του αιδοίου.

Παρασυρόμενο το τμήμα του περιτοναίου δημιουργεί δύο κανάλια, τα οποία κανονικά, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καθόδου των οργάνων, κλείνουν, ώστε να μην υπάρχει κανένα άνοιγμα του κοιλιακού τοιχώματος στις βουβωνικές χώρες. Στις περιπτώσεις που τα κανάλια αυτά παραμείνουν ανοιχτά, επιτρέπουν την προβολή ενδοκοιλιακών οργάνων, που για τα αγόρια είναι τμήμα του εντέρου και για τα κορίτσια η ωοθήκη.

Η περιεσφιγμένη βουβωνοκήλη

Όταν ένα μεγάλο όργανο, συνηθέστερα η εντερική έλικα, έχει εγκλωβισθεί μέσα στο κανάλι και δεν μπορεί να αναταχθεί με μια απαλή πίεση, να επιστρέψει δηλαδή στην κοιλιά, τότε έχουμε την περιεσφιγμένη βουβωνοκήλη, που είναι και αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Μάλιστα, όσο περισσότερο μένει εκεί το όργανο τόσο μεγεθύνεται εξαιτίας της στασιμότητας του αίματος και του οιδήματος που δημιουργείται. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί η αιμάτωση του εντέρου να επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η βιωσιμότητά του.

Η περίσφιξη ενδέχεται να προκληθεί από έντονο βήχα, δυσκοιλιότητα, έντονο κλάμα ή εμετό, καθώς ασκείται απότομη και μεγάλη πίεση στην κοιλιά, σπρώχνοντας τμήμα των ενδοκοιλιακών οργάνων προς του άνοιγμα του καναλιού

Αποκατάσταση βουβωνοκήλης: χειρουργική αντιμετώπιση

Η αποκατάσταση βουβωνοκήλης γίνεται χειρουργικά και αποτελεί πλέον επέμβαση ρουτίνας. Γίνεται ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά σε ειδικές περιπτώσεις. Απαιτεί γενική αναισθησία, διαρκεί μισή ώρα και πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής στη βουβωνική χώρα.

Το άνοιγμα που θα έπρεπε να έχει κλείσει κατά τη διάρκεια της κύησης κλείνει τώρα με απορροφήσιμα ράμματα, ενώ μετά την επέμβαση δεν χρειάζεται νοσηλεία, αφού το παιδί επιστρέφει στο σπίτι με τους γονείς του την ίδια μέρα. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι περιορισμένος και ελέγχεται με τη χορήγηση παυσίπονων. Το παιδί μπορεί να επιστρέψει σε ήπιες δραστηριότητες εντός ολίγων ημερών.

Στην περίπτωση της περιεσφιγμένης βουβωνοκήλης, οπότε και η διόγκωση γίνεται πολύ σκληρή, πρέπει πρώτα να αναταχθεί από τον παιδοχειρουργό και αμέσως μετά, συνήθως την επόμενη ημέρα, να ακολουθήσει η χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης.

Η επιλογή εξειδικευμένου παιδοχειρουργού, που θα εντοπίσει το πρόβλημα και θα σχεδιάσει την θεραπευτική του προσέγγιση, είναι καταλυτικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.